Korte geschiedenis

Zo'n 30 jaar geleden had ik mijn eerste ontmoeting met een drietal Russisch blauwe katten.

Een fokster van Russisch blauwen uit Amsterdam stopte wegens gezondheidsredenen met haar cattery en had de katten te koop gezet. Een collegaatje van mij had ze gekocht en liet ze me vol trots zien. Nog nooit had ik zulke mooie katten gezien: een staalgrijze vacht met een mooie glinstering, zachte smaragdgroene ogen en een koninklijke uitstraling. Dit was echt kwaliteit!

Op dat moment nam ik mij voor om zelf ook ooit een Russisch blauw aan te schaffen. Na jarenlang andere dierenhobby's te hebben gehad (waaronder veulens fokken en raskonijnen (Rex) fokken) vond ik in 2010 de tijd rijp om op zoek te gaan naar Russisch blauwe katers. De katers Grigory en Kirill kocht ik bij een goed bekend staande fokster, het viel mij op dat de katten zo sociaal waren, dat waren die drie van 20 jaar geleden een stuk minder. Die waren wat teruggetrokken. Maar deze katten waren dat niet en dat beviel me heel goed.

De twee kittens werden op een leeftijd van 14 weken gebracht en hadden veel steun aan elkaar. Ze moesten toch ineens wennen aan een ander huis, een andere routine en vooral aan mijn hond. Mijn Leonberger Shaggy (82 cm hoog en een enorme muil) leefde toen nog. Maar de katers waren binnen een week volledig gewend en waren de hond goed de baas en werden gek op hem. Ze vertonen daardoor 'hondengedrag'. Ze luisteren als ik roep, gaan de keuken uit als ik het zeg en als er volk over de galerij loopt, gaan ze de gang in om te kijken wie er is. Kortom, ze zijn waaks!

Na verloop van tijd begon het idee om te gaan fokken vastere vormen aan te nemen. Toen ik contact opnam met de fokster van mijn katers, had zij net een poes zitten waar ze een tehuis voor zocht. Alles was snel geregeld en zo kwam Loesje. Cattery Mithrim is nu een feit en hopelijk is het eerste nestje onderweg. 

Catterynaam, betekenis

Mijn catterynaam komt uit een boek van J.R.R. Tolkien (waar ik sinds mijn 18e enorm fan van ben). Mithrim is een gebied in de grijze bergen waar een groep elven is blijven wonen toen de elven op weg waren naar het westen. De groep elven in Mithrim werden aldus de Grijze elven en daar is dan ook de link met de Russisch blauw. Ook al wordt de vachtkleur blauw genoemd, het ziet er toch echt grijs uit. De combinatie van de glinsterend grijze vacht, de smaragdgroene ogen en de koninklijke uitstraling, samen met een scheutje fantasie, leidt toch al snel naar de Grijze elven van Mithrim.

Russisch zwart
Na een aantal jaar alleen Russisch blauw te hebben gefokt, raakte ik steeds meer geinteresseerd in de Russisch zwart. Het panterachtige uiterlijk met de glanzende vacht en de smaragdgroene ogen deden me besluiten om op zoek te gaan naar een Russisch zwarte kater. Die heb ik uiteindelijk gevonden in Australie, bij cattery Babushkablue. Ik kreeg Batman aangeboden, een prachtige kater, gefokt door Lynda DuVallier en Michael Auld. Ik dank hen voor het vertrouwen dat ze in mij hebben gesteld om de zorg voor Batman over te nemen en hem de halve aardbol over te laten vliegen. Het eerste nest van Batman (en Beruthiel) is op 9 juli 2018 geboren.
Voor de namen van de Russisch zwarte kittens zoek ik naar Noldorin namen, immers, de donkere elven kwamen van Noldor.

Fokdoel

Mijn doel is om gezonde, levendige en sociale katten te fokken die qua uiterlijk de standaard zoveel mogelijk benaderen en daarbij een lief karakter hebben. Ik zet in op het fokken van Russich blauwen en zwarten van het Engelse type.

 

Cattery Mithrim
info@catterymithrim.nl